miercuri, 28 august 2013

Semnificatiile zilei--27 AUGUST

27 august

Naşteri:
Mircea Zaciunăscut la 27 august 1928, Oradea, a fost critic și istoric literar român, membru de onoare al Academiei Române. A format la Cluj o școală de critică și istorie literară. Editor coordonator al colecței „Restituiri” a Editurii Dacia din Cluj. Este autorul unui Jurnal intim în patru volume, care cuprinde și perioada de la sfârșitul anilor optzeci, anii cei mai sumbri ai dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.
A decedat pe data de 21 martie 2000, Cluj.




Zigu Ornea (nume original: Orenstein), născut la 27 august 1930Frumușica (județul Botoșani), a fost editor, critic, istoric literar, publicist și scriitor român de origine evreiască. Volumul „Anii treizeci. Extrema dreaptă românească” a reprezentat astfel pentru intelectualitatea românească, alături de „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, o oglindă impresionantă.
A decedat pe data de 14 noiembrie 2001.




Decese:
Ion Grămadă, născut la 3 ianuarie 1886, satul Zaharești (Bucovina, Austro-Ungaria, astăzi în județul Suceava), a fost scriitor, istoric și publicist bucovinean, erou al primului război mondial. Nuvelele și schițele sale vor apărea în numeroase reviste: Junimea literară, Luceafărul, Viața românească, Tribuna etc. După izbucnirea primului război mondial, s-a înrolat voluntar și a cerut să fie trimis în linia întâi a frontului, însă a căzut în luptă pe câmpul de la Cireșoaia, în timpul unui asalt al trupelor române spre înălțimile Cireșoaia și Cosna. A fost îngropat de camarazi într-o poiană a locului.
În iunie 1926, rămășițele sale pământești sunt aduse la Suceava și îngropate cu onoruri în cimitirul orașului. În semn de prețuire a memoriei sale, la 26 august 2007 s-a inaugurat un bust al eroului pe o ridicătură de pământ de pe partea dreaptă a DN17 (E58), în dreptul localității Stroiești.
A decedat pe data de 27 august1917, satul Cireșoaia (județul Bacău).

Eusebiu Camilar, născut la 7 octombrie 1910, satul Udești (județul Suceava), a fost scriitor și traducător român, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române.  A debutat în 1929 cu versuri în "Moldova literară". A fost căsătorit cu poeta Magda Isanos.
A decedat pe data de 27 august 1965, București.






Sărbători:

  • Cuv. Pimen; Sf. Mc. Eutalia, Fanurie şi Osie, Ep. Cordovei (calendar ortodox)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu