marți, 20 august 2013

Semnificatiile zilei--20 AUGUST

20 august

Naşteri:
Zoe Dumitrescu Bușulenga, născută la 20 august 1920, București, a fost o personalitate a culturii române, critic și istoric literar, eseist, filozof al culturii și pedagog român. A fost membră a Academiei Române și a unor importante instituții culturale europene.
După 1989 a ales să se retragă într-o chilie a mănăstirii Văratec, călugărindu-se spre sfârșitul vieții sub numele de Maica Benedicta. A fost înmormântată la mănăstirea Putna. 

Decese:
Dimitrie Bolintineanu, născut la 14 ianuarie 1819 (sau 1825 după alte surse), Bolintin-Vale, a fost poet, om politic, diplomat, participant la Revoluția de la 1848.
Dimitrie Bolintineanu era macedonean aromân de origine, părintele lui, Ienache Cosmad, a venit în țară din Ohrida. Orfan de ambii părinți încă din 1831, tânărul a fost crescut de rude mai avute.
La 15 mai 1842 a debutat în literatură cu poezia „O fată tânără pe patul morții”, publicată de I.H. Rădulescu în „Curierul de ambe sexe”; poezia evocă moartea timpurie a iubitei, cu multe accente melodramatice.
Căzând revoluția a fost exilat și se duse în Transilvania, apoi la Constantinopol, la Paris ca să-și continue studiile întrerupte. Pe la 1855 domnul Grigore Ghica i-a oferit o catedră de literatură română la Iași, dar Poarta nu i-a permis intrarea în țară, iar atunci a făcut călătorii prin Palestina, Egipt, Siria, Macedonia, descriindu-le toate în publicațiuni diverse.
Întorcându-se în țară la 1859, intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțiune publică. Prin stăruințele lui, ale lui Costache Negri și ale lui V. A. Urechia, sunt înființate primele școli la românii macedoneni. 
În prima jumătate a anului 1870, Dimitrie Bolintineanu a călătorit la Paris. I s-a reeditat câteva dintre biografiile istorice. A tipărit culegerea de satire Menadele și volumul de poezii Plângerile României.
În 1871, boala lui Bolintineanu s-a agravat. Poetul este sărac. În aprilie a fost organizată, din inițiativa lui George Sion, o loterie cu obiecte personale ale lui Bolintineanu, iar la 28 aprilie a avut loc un spectacol la Teatrul Național din București, în beneficiul fostului membru al Comisiei teatrale.  Poetul a fost internat la Spitalul Pantelimon. În dimineața zilei de 20 august, acesta a încetat din viață în spital. Este înmormântat la Bolintinul din Vale.
Dimitrie Bolintineanu a scris foarte mult atât în proză cât și în versuri. Opera sa poetică cuprinde ciclurile Legendele istorice, Florile Bosforului, Basmele,Macedonele și Reveriile.

Dimitrie Iov, născut la 9 martie 1888, satul Uricani (orașul Flămânzi, județul Botoșani) a fost poet și prozator, director al Teatrului Național din Iași (1942 - 1944).
A decedat pe data de 20 august 1959, Gherla.

Sărbători:

  • Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever şi Eliodor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu