sâmbătă, 17 august 2013

Semnificatiile zilei--17 AUGUST

17 august

Naşteri:
Ruxandra-Mihaela Braga, născută Cesereanu, la data de 17 august 1963,Cluj-Napoca, este poetă, prozatoare, publicistă, cadru didactic universitar și eseistă. Tatăl ei este scriitorul Domețian Teodoziu Cesereanu. Opera sa cuprinde poeme („Grădina deliciilor”, 1993; „Veneția cu vene violete. Scrisorile unei curtezane”, 2002 etc), proză („Călătorie prin oglinzi”, 1989; „Angelus”, 2010 etc.), eseuri şi critică.





Decese:
Ioan Slavici, născut la 18 ianuarie 1848, Șiria (comitatul Arad), a fost scriitor și jurnalist, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române. Au fost cinci copii, dintre care au supraviețuit doar scriitorul și sora sa mai mare, Maria, care avea să devină mama scriitorului Ioan Russu-Șirianu, însă părinții săi, cu o stare materială bună, au mai crescut șase orfani ai rudelor.
          Asemeni lui Creangă fura din poamele vecinilor, deși nu ducea lipsă de ele acasă, și îi plăcea să înoate unde era apa mai primejdioasă. Dispărea fără veste, asemeni lui Eminescu, de acasă pe la rude sau petrecea nopți întregi la foc ascultând povestiri.
În anul 1871 a debutat înConvorbiri literare cu comedia Fata de birău. Împreună cu Mihai Eminescu a pus bazele Societății Academice Sociale Literare România Jună din Viena și a organizat în anul 1871 serbarea de la Putna a studențimii române din Austro-Ungaria și din străinătate. 
          La finalul anului 1874 s-a stabilit la București, a fost redactor laTimpul. Împreună cu I. L. Caragiale și George Coșbuc a editat revista Vatra. Și-a păstrat cetățenia austro-ungară.
          A susținut, alături de regele Carol I, neutralitatea României în Primul război mondial. În anul 1916, după ce România a intrat în război de partea Antantei, Slavici a fost arestat și întemnițat la fortul Domnești. La 28 septembrie 1916 a fost pus în libertate de autoritățile române. Slavici a exprimat păreri antisemite, spunând de exemplu în lucrarea sa Soll și Haben – Chestiunea Ovreilor din România (1878) că evreii ar fi o ”boală” și că ar trebui aruncați în Dunăre. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori.
         Opera sa cuprinde nuvele(Popa Tanda, (1873); Budulea Taichii; Moara cu noroc, (1881); Pădureanca, (1884) etc.), romane (Mara, (1894) etc.), poveşti (Doi feți cu stea în frunte, Ileana cea șireată, Doi frați buni), drame istorice (Bogdan Vodă, Gaspar Graziani(1888)), memorii.
          La 17 august 1925 s-a stins din viață. A fost înmormântat la schitul Brazi.

Mihail Davidoglu, născut Moise Davidson, la data de 11 noiembrie 1910, Hârlău, a fost dramaturg român, reprezentant al realismului socialist. Este autorul pieselor:Omul din Ceatal, Minerii, Cetatea de foc, Nunta, Suflete în furtună, Ochii dragi ai bunicului.
A decedat pe data de 17 august 1987.

Sărbători:
  • Sf. Sfinţit Mc. Miron; Sf. Mc. Straton, Ciprian şi Tirs





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu