luni, 12 august 2013

Semnificatiile zilei--12 AUGUST

12 august

Naşteri:
Ion Ghica, născut la 12 august 1816, București, a fost o personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, academician, autor, diplomatmatematician, om politic și pedagog român, prim-ministru al României de două ori şi al Academiei Române de patru ori.
 A făcut parte din conspirația din 1848, care dorea o uniune a Țării Românești și Moldovei, dar aceasta eșuând, a revenit în Țara Românească, unde, împreună cu Nicolae Bălcescu și Christian Tell reactivează societatea secretă Frăția (înființată de ei în 1843) care a fost motorul revoluției de la 1848. În 1859 după unirea Moldovei și Țării Românești a fost chemat de Alexandru Ioan Cuza să se întoarcă și a devenit prim-ministru în timpul lui şi apoi în timpul lui Carol I al României.
A obținut și o reputație literară prin ale sale „Scrisori către Alecsandri, prietenul său de o viață, descriind vechea stare a societății românești care dispărea rapid. A fost și autorul: „Amintiri din pribegie” în 1848 și „Convorbiri Economice.
A murit pe 7 mai 1897, la moșia lui de la Ghergani.

Sărbători:
  • Sf. Mc. Fotie, Anichit, Pamfil şi Capiton (calendar ortodox)
  • Ziua Internațională a Tineretului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu