sâmbătă, 24 august 2013

Semnificatiile zilei--24 AUGUST

24 august

Naşteri:
Raicu Ionescu-Rion, publicist (născut în 1872- decedat în 1895)

Decese:
Ioan Budai-Deleanu, născut laq 6 ianuarie 1760 sau 1763, Cigmău (comitatul Hunedoara), a fost scriitor, filolog, lingvist, istoric și jurist, corifeu al Școlii Ardelene.
A fost primul dintre cei zece copii ai preotului greco-catolic Solomon Budai. Autorul primei epopei în limba română, "poemationul eroi-comic" Țiganiada sau Tabăra țiganilor.
A decedat pe data de 24 august 1820, Liov.




Constantin (Costache) Negruzzi, născut în 1808, satul Hermeziu (județul Iași), a fost om politic și scriitor român din perioada pașoptistă. În 1809, mama sa s-a stins din viață. Şi-a început învățătura în greacă cu unul din dascălii greci mai cu renume pe atunci în Iași, iar românește a învățat singur dintr-o carte a lui Petru Maior.
Izbucnind revoluția din 1821, a fugit în Basarabia cu tatăl său. La Chișinău l-a cunoscut pe poetul rus Pușkin, care i-a deșteptat gustul pentru literatură și pe un emigrant francez de la care a luat lecții de limbă franceză. Din această perioadă datează primele sale încercări literare: Zăbavele mele din Basarabia în anii 1821, 1822.
          A fost ales, în 1837, deputat de Iași în Obșteasca obișnuită adunare, apoi ca funcționar superior, și ca director al teatrului (alături de Mihail Kogălniceanu și Vasile Alecsandri). În 1840  a fost ales primar al orașului Iași.
Negruzzi nu a luat parte la mișcarea din 1848 , dar în 1857 a fost judecător, membru în Divanul domnesc și apoi, sub domnia lui Cuza, director al departamentului finanțelor, deputat și epitrop la Sf. Spiridon.
A debutat cu traducerea poeziei Șalul negru” după Alexandr Pușkin. Negruzzi a scris și poezii originale, dar acestea nu sunt partea cea mai strălucită din opera lui. Cea mai însemnată lucrare în versuri e Aprodul Purice. Operele în proză sunt împărțite în trei grupe, botezate cu titlul general de Păcatele tinerețelor” (1857). În prima intră Amintirile din junețe, câteva povestiri („Zoe (1829) și „O alergare de cai (1840). Dintre fragmentele care alcătuiesc grupa a doua, cea mai însemnată lucrare este „Alexandru Lăpușneanul, publicată în Dacia Literară în 1840. A treia grupă din scrierile lui Negruzzi o formează „Scrisorile, peste 30 de bucăți. 
S-a stins din viață la 24 august 1868, și este înmormântat în cimitirul bisericii din Trifeștii Vechi.

Sărbători:

  • Sf. Sfinţit Mc. Eutihie; Sf. Mc. Tation (calendar ortodox)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu