luni, 8 iulie 2013

Semnificatiile zilei--6 IULIE

6 iulie

Naşteri:
          Dragoş Vicol, scriitor roman. Versuri din poezia „Şi ploaia vine albă... ” :
Si ploaia vine albă, densă, caldă
Pe culmi, peste poieni, peste genuni
Stau arborii cu palmele întinse 
Si-un fosnet larg prin cetiniş răsună.

Decese:
Ion Vinea, născut la 17 aprilie 1895, Giurgiu, pseudonimul literar al lui Ion Eugen Iovanaki, a fost poet român. Din anii liceului, a publicat împreună cu Tristan Tzara și Marcel Iancu revista „Simbol” (1912), împotriva semănătorismului. De la început Vinea a fost socotit un poet modern, pe atunci acest lucru însemna a fi simbolist. Registrul liric al lui Ion Vinea a fost foarte amplu, de la poezia simbolistă, până la modernismul învecinat cu extremismul avangardiștilor, pe care s-a ferit să-l adopte în practica literară. Printre operele publicate se numără şi următoarele poezii: „Descântecul și Flori de lampă”(1925), Poeme(1969); proză: Lunatecii (1965), Publicistică literară (1977).
A decedat pe data de 6 iulie 1964, București.


George Lesnea (pseudonim al lui George Glod); născut la 25 martie 1902,  Iași, a fost poet și traducător român. A debutat în 1922 cu poezia „Din adâncuri”, în revista „Gândul nostru" și editorial în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”.
George Lesnea a început să traducă din Henrik Ibsen  (1923) și Heinrich Heine (1927), dar cunoscând limba rusă, s-a orientat spre autori ruși. După cel de-al Doilea Război Mondial, George Lesnea a mers în fiecare vară la Mănăstirea Agapia. Când i s-a cerut fotografia pentru a completa Galeria portretelor scriitorilor din muzeul mănăstirii, sub chipul său, George Lesnea a scris aceste versuri:
„Al Agapiei parfum
M-a vrăjit în tinerețe 
Și îl simt cu drag și-acum 
Când o văd la bătrânețe.”
George Lesnea a decedat la 6 iulie 1979, la Iași și a fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași. În memoriam casa în care a locuit poetul George Lesnea, din Iași, Str. Cloșca 16, a fost declarată monument istoric. Activitatea sa literară a fost răsplătită cu diferite premii, printre care se numără: Premiul „Demostene Constantinidi" al Academiei Române (1935), Premiul Societății Scriitorilor Români pentru poezie (1939), Premiul Asociației Scriitorilor din Iași (1977), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (1978).


Sărbători:

  • Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia; Sf. Mc. Arhip și Filimon (calendar ortodox)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu