miercuri, 17 iulie 2013

Semnificatiile zilei--16 IULIE

16 iulie

Naşteri:
Dimitrie Anghel, născut la 16 iulie 1872 la, Cornești (Iași) a fost poet, prozator, reprezentant al simbolismului român. A debutat cu poezii în revistaContemporanul” (1890), în operele sale cultivând mediul naturii artificiale, umanizate, al grădinilor și procedeul sinesteziilor, în poezie aducând tema călătoriilor, a evaziunii, motivul boemei și imagini ale peisajului marin. Simbolismul se îmbină în poezia lui cu notele romantice. A făcut parte din redacția și din comitetul de direcție al revistei „Sămănătorul” (1906 - 1908). A editat revista „Cumpăna”, împreună cu Mihail Sadoveanu, Ștefan Octavian Iosif și Ilarie Chendi (1909 - 1910). A debutat editorial cuTraduceri din Paul Verlaine” în 1903. În 1905 a publicat volumul de versuriÎn grădină. A mai scris și alte volume de proză, printre care se numără: Povestea celor necăjiți” (1911),Fantome” (1911),Oglinda fermecată” (1912),Triumful vieții” (1912).
A decedat la data de 13 noiembrie 1914, Iași.

Decese:

Eugen Lovinescu, născut la 31 octombrie 1881, Fălticeni a fost critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu. Este autorul teoriei Sincronismului și al Mutației valorilor estetice.
Este tatăl criticului Monica Lovinescu și unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu și al criticului literar și specialistului în ocultism Vasile Lovinescu.
A debutat publicistic în suplimentul literar alAdevărului (1903), cu un articol despre studiile sale clasice. Între 1906-1909 era la Paris pentru pregătirea doctoratului, obținând titlul de doctor în litere cu o lucrare despre Jean-Jacques Weiss et son oeuvre littéraire; lucrare suplimentară: Les voyageurs français en Grece au XIX-e sičcle (1909). A piblicat în revista „Epoca”, a colaborat la Convorbiri literare a lui Mihail Dragomirescu între anii 1907-1909 și a publicat primele două volume de Critice (I, 1909; II, 1910).
În această perioadă publică monografiile Gr. Alexandrescu (1910), C. Negruzzi (1913), „Gh. Asachi (1921).
Până la sfârșitul vieții a participat la cenaclul Sburătorul și a fost director al revistei literare Sburătorul (1919-1922; 1926-1927).
După 1930, Lovinescu s-a îndreptat de la memoralistică spre literatura propriu-zisă și spre istoriografia literară. Au urmat volume de nuvele, scenete, poezii, romane unele reluate sub diverse titluri (Aripa morții,Comedia dragostei, Lulu,Viața dublă).
Spre sfârșitul vieții, Lovinescu s-a dedicat studiilor junimiste, hotărârea sa fiind legată de temperatura morală a momentului. Bolnav, el se gîndește la izbăvire, și gestul de tandrețe al unui confrate îl mișcă pînă la lacrimi. „Uluit — răspunde el lui Tudor Arghezi, în Informația zilei(31 mai 1943), cu cîteva săptămâni înaintea morții — mă țin acum de zidurile prăbușite, ca după un cutremur, căci în timpul ei mi s-a arătat atîta interes, dragoste, devotament din partea atîtor persoane mai de aproape sau mai de departe, cărora nu le acordasem decît... răbdare și cifre de evaluări, încît întregul meu univers moral s-a zguduit din temelii... Mă simt sărac și umil, rușinat de mine însumi și mai nevrednic decît toți cei ce mă înconjoară [...]. înfiorați, ne strângem uneltele sărace de lut și ascultăm torsul stelelor."
A decedat pe data de 16 iulie 1943.


Traian T. Coșovei, născut la 28 noiembrie 1954 este poet român. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
La 4 ani știa deja să citească și s debutat artistic dictând poeme musafirilor săi.
Marcat puternic de separarea părinților, pe când avea 12 ani, a găsit remediul citind foarte mult.
L-a pasionat pictura și a vrut să intre la Arhitectură, însă constată cu amărăciune că nu îi plac matematicile, astfel s-a îndreptat spre Teatru, dar nu au fost suficiente locuri. În cele din urmă a dat examen la Filologie.
În anii ‘80, ia parte la cenaclul condus de criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, iar apoi la Cenaclul de Luni al lui Nicolae Manolescu. Împreună cu poeții Florin Iaru, Ion Stratan și Mircea Cărtărescu, a creat primul nucleu elitist al Generației ’80 (Generația în blugi).
T. Coșovei este și astăzi considerat un spirit liber, nonconformist, prin literatura sa de o mare originalitate.
În anul 1990, a redactat împreună cu Dan Goanță revista „Vești proaste”, din care apar 6 numere, iar mai târziu, împreună cu prozatorul Mircea Nedelciu, editează ziarul Punga d'un kil”.
De-a lungul timpului, a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociației Scriitorilor din București, Premiul Academiei Române și Premiul Uniunii Tineretului Comunist. Este prieten și susținător al mai tânărului poet Eduard Zalle, căruia i-a scris prefațele primelor patru cărți publicate de acesta începând cu 2009.
Printre cărţile publicate se numără: „Ninsoarea electrică” (1978), „1, 2, 3 SAU…” (1980), „Aer cu diamante” (1982), „Aeorstate plângând” (2010).

Sărbători:

  • Sf. Sfinţit Mc. Atinoghen şi cei 10 ucenici ai săi; Sf. Mc. Avudim şi Faust (calendar ortodox)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu