joi, 27 iunie 2013

Semnificatiile zilei--27 IUNIE

27 iunie

Naşteri:
Samson Bodnărescu, născut la 27 iunie 1840, satul Voitinel (județul Suceava), a fost scriitor și poet român, membru al societății culturale „Junimea”.
A urmat studiile universitare de filozofie la Viena, Berlin și Giessen, iar în 1870 s-a întors la Iași după obținerea doctoratului în filosofie. În locuința sa din curtea Mănăstirii Trei Ierarhi, Samson Bodnărescu i-a găzduit pe Mihai Eminescu și Miron Pompiliu. În 1879 a fost numit director al Institutului „Anastasie Bașotă” din Pomârla (județul Botoșani) unde a activate până în ultimul an al vieţii sale.
A scris poeme cu caracter filosofic idealist,  piesa de teatru în cinci acte „Roman și Viorica sau Voința e puterea vieții” (1864), drama istorică „Ilie Vodă” și tragediile „Rienzi”, (1868, inspirată din opera scriitorului englez Edward Bulwer-Lytton) și „Lăpușneanu-vodă” (1878-1879).
A decedat la data de 3 martie 1902, Pomârla (județul Botoșani).


Cristian Petru Bălan, născut la 27 iunie 1936, Sibiu este prozator, poet, dramaturg, publicist, editor, traducător și artist plastic român stabilit în Statele Unite ale Americii, profesor, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și al Academiei Americano-Române de Științe și Arte.
Este căsătorit cu Dorina, cosmetician-esteticiană și are două fiice: Codrina şi Ozana.
În timpul liceului fost coleg de clasă cu pictorul Vladimir Zamfirescu și cu scriitorii Bujor Nedelcovici, Alexandru Sincu, Mihai Negulescu și Corneliu Șerban.
La vârsta de 19 ani, a debutat în ziarul „Flamura Prahovei”, apoi a continuat să publice versuri și proză sau articole de știință.
În 1967, Studioul Cinematografic București i-a achiziționat scenariul de film „Geniu sublim”, care descrie viața zbuciumată a lui Mihai Eminescu, proiectându-se realizarea unui film.
În anul 1971, împreună cu ufologul Călin Turcu, a înființat „Univers-Clubul” din Ploiești, care studia fenomenele OZN și paranormale.
Ca pictor și sculptor amator, este autorul a numeroase icoane, al celui mai mare portret „Eminescu“ existent în țară, aflat pe frontispiciul Casei de cultură din Boldești-Scăieni (județul Prahova), al unei statui de aproape 2 m înălțime, intitulată „Îngerul judecății“,de pe acoperișul unei capele din centrul orașului;  a două mari portrete religioase, de pe fațada vilei compozitorului austriac Gustav Mahler, reprezentându-i pe Iisus și pe Fecioară Maria cu Pruncul, lucrări dedicate soldaților austrieci căzuți în cel de al doilea război mondial.
În timpul dictaturii comuniste, scriitorul s-a văzut silit să emigreze ilegal, mai întâi în Austria, stând zece luni în Lagărul de refugiați de la Treiskirchen, apoi s-a stabilit definitiv în Statele Unite (1986).
Cristian Petru Bălan a înființat prima emisiune de televiziune în limba română pentru românii din Chicago, intitulată „Suflet românesc“,cu informații politice și cultural-artistice. În 1996, împreună cu Nicolae N. Manolescu, a editat ziarul „Datoria românească“, publicație care apare și astăzi.
A lucrat în colectivul de redactare a „Marelui Dicționar Biblic“, de 1354 de pagini, primul mare dicționar biblic românesc, apărut la editura „Cartea Creștină“ din Oradea.
Din noiembrie 2007, este director fondator al gazetei „Armonia”, organ independent al orașului Boldești-Scăieni, unde a fost declarat primul cetățean de onoare al localității.
În anul 2009, pentru activitățile depuse, „University of New Mexico - Gallup Branch” i-a oferit o Diplomă de Aprecieri, venită din partea savantului de origine română, Prof. Dr. Florentin Smarandache, propus pentru Premiul Nobel.


Sergiu Dan Pavel, născut la 27 iunie 1936, Blaj, este critic şi istoric literar, eseist, traducător.  A debutat în „Tribuna” (1964).Printre volumele sale se numără: „Proza fantastică românească (1975, Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu al Academiei Române); „Spiritul Romei. O privire comparativă asupra gândirii politice şi faptei unui popor (1979); „Visul lui Scipio. Istoria Romei ca poveste filosofică (1983), „Fiul craiului şi Spînul, eseuri, 1998; „Povestirile în ramă. Ipostaze universale şi româneşti ale unei structuri” (2001); „Feţele fantasticului. Delimitări, clasificări şi analize (2005). Membru al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.

Decese:
Ion Dumitrescu, s-a născut la 9 ianuarie 1914, comuna Optaşi (judeţul Olt), a fost istoric literar şi poetician, prof. la Liceul „Spiru Haret" din Capitală şi la Alba Iulia
A debutat târziu, sub auspiciile colectivului condus de T. Vianu, care a elaborat „Dicţionarul limbii lui Eminescu la Institutul de Lingvistică”. Studiile şi interpretările apărute în revistele „Limba română” şi „Limbă şi literatură”, începând din 1957, vădesc o adâncă cunoaştere a textelor eminesciene, subtilitate în analiză, dar şi cultură filosofică.
A decedat pe data de 27 iunie 1976, Bucureşti.



Corneliu Sturzu, născut la 26 ianuarie 1935, Paşcani (judeţul Iaşi) este poet, prozator şi eseist. În timpul liceului l-a cunoscut pe Nicolae Labiş, între care s-a legat o frumoasă prietenie. 
A debutat cu versuri în 1954, la „Iaşul literar", iar în 1964 a apărut prima plachetă, Arcade peste anotimp. A mai scris în „Astra", „Ateneu", „Familia", „Luceafărul", „Orizont", „Steaua", „Tribuna" etc. În 1970 şi în 1974 i s-a acordat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Alt roman, „Enigma tăbliţelor de lut, apare abia în 1995, la 3 ani de la moartea autorului.
A decedat pe 27 iunie 1992, Iaşi.

Sărbători:
  • Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mc. Anect; Sf. Ioana Mironosița (calendar ortodox)
  • Ziua Mondială a Pescuitului



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu