marți, 18 iunie 2013

Semnificatiile zilei--18 IUNIE

18 iunie


În această rubrică voi încerca să vă prezint informaţii pe scurt despre scriitorii români care s-au născut sau care au decedat în ziua respectivă rămânând astfel în memoria oamenilor drept comori de mare preţ ce ridică stima acestei ţări , precum şi sărbătoarea care marchează ziua respectivă.


Decese:


Alexandru Papadopol-Calimah,  născut la 15 ianuarie 1833 în județul Galați,  a fost istoric, publicist, om politic, vicepreşedinte al Academice Române.
A realizat un catalog al documentelor care se aflau la Academie. A colaborat la „Convorbiri literare”, precum şi la altele. A publicat studii despre limba română: „Limba româneascâ”, în care a vorbit despre limba noastră populară.
 S-a stins din viaţă la 18 iunie 1898.



Titu Liviu Maiorescu, născut la 15 februarie 1840 în Craiova, a fost critic literar, filosof, pedagog, avocat, politician punând baza Junismului politic, scriitor român, membru fondator al Academiei Române, de asemenea a fost prim-ministru al României în perioada 1912 - 1914 . Rolul Junimii a fost impunerea unor scriitori ca Eminescu, Creangă, Caragiale, Slavici, Duiliu Zamfirescu şi a altora.
             A murit la 18 iunie 1917, în București

           Sorin Postolache, născut în 1947, a fost publicist și caricaturist român.

Sărbători:
        Sf. Mc. Leontie din Grecia și cei împreună cu dânsul, Ipatie și Teodul;     Cuviosul Erasm (calendar ortodox)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu