joi, 20 iunie 2013

Semnificatiile zilei--20 IUNIE

20 iunie

Nașteri:

Aurel Baranga, născut la 20 iunie 1913, în București (pseudonimul Aurel Leibovici), a fost un poet și un dramaturg român de origine evreiască. Debutul în versuri a fost în revista Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi. În anul 1948 a scris textul imnului României comuniste, "Zdrobite cătușe", iar muzica a fost compusă de Matei Socor. Tot în acest an a primit ca „sarcină de partid” să înființeze revista de satiră și umor Urzica.
A decedat la data de  10 iunie 1979, București.

„Graniţa între demnitate şi orgoliu o asigură modestia.

Iosif Constantin Drăgan, născut la 20 iunie 1917, Lugoj, a fost un om de afaceri român, stabilit în Italia. A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică: „Noi, tracii și istoria noastră multimilenară” (1976, tradusă în 8 limbi), „Idealuri și destine (1977) etc.
În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogați români.
A decedat la data de  21 august 2008, aflându-se la Palma de Mallorca.





Decese:

Victor Papacostea, născut în anul 1900 a fost istoric, fondator al Institutului de Studii Balcanice din București. A fost de origine aromână. În perioada 1950 - 1955 și 1957 - 1958 a fost internat ca deținut politic la penitenciarul Sighet.
A decedat la vârsta de 62 de ani.



Mihail Kogălniceanu, născut la 6 septembrie 1817,  este primul din cei 10 copii în familie. A fost  istoric, scriitor, un om politic de orientare liberală,  prim-ministru al României la 11 octombrie 1863.
Şi-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica. Kogălniceanu a susținut prin propuneri legislative eliminarea rangurilor boierești și secularizarea averilor mănăstirești. A fost redactor șef al revistei Dacia Literară și profesor al Academiei Mihăileane. În  29 mai 1868 este ales membru al Societatii Academice .
Pe 20 iunie Mihail Kogalniceanu se stinge din viata la Paris in timpul unei grele interventii chirurgicale.
A fost inmormantat in cimitirul "Eternitatea" din Iasi.

„Nu este în lumea aceasta totul deşertăciune, rămâne ceva statornic; rămân faptele mari, care sunt nepieritoare.


Emil Cioran, născut la dat de 8 aprilie 1911, Rășinari, a fost eseist și filosof român, stabilit în Franţa. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu, iar mama sa se numea Elvira Cioran.
A început la vârsta de 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu.
Prima lui carte apărută în 1934 în România, Pe culmile disperării, a fost distinsă cu Premiul Comisiei . În 1937 Emil Cioran pleacă în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București. Prima lucrare scrisă în limba franceză, Précis de décomposition, a fost premiată în 1950 cu premiul Rivarol. 
În operele sale a fost preocupat de problema morții și a suferinței, atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supraviețuirii. Tema existențialistă este formulată în 1932, de tânărul Cioran: „Să fie oare pentru noi existența un exil și neantul o patrie?"
A decedat la  20 iunie 1995, Paris.
Gândurile cele mai adânci şi cele mai scumpe sunt acelea pentru care regretăm că n-avem lacrimi. („Cartea amăgirilor”)



Sărbători:

•        Sf. Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Sf. Calist, Patriarhul Constantinopolului (calendar ortodox)
·        Ziua mondială a refugiaților (hotărâtă prin rezoluția 55/76 a Adunării Generale a ONU, din 4 decembrie 2000)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu