sâmbătă, 29 iunie 2013

Semnificatiile zilei--29 IUNIE

29 iunie

Naşteri:
Demostene Botez, născut la 29 iulie, 1893, satul Hulub, (judeţul Botoșani) a fost scriitor și publicist român, academician şi avocat.
A debutat în literatură în 1911, cu o poezie publicată în revista ieşeană "Arhiva". Debutul editorial a avut loc în 1918, cu volumul de poezii „Munţii”, premiat de Academia Română.
A fost o perioadă preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.
Casa Memorială "George Topîrceanu" din Iaşi a aparţinut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu. În memoria sa, Liceul teoretic din Truşeşti poartă numele „Demostene Botez”.
A decedat pe data de 17 martie 1973, Iaşi.

Sărbători:

  • Sf. Apostoli Petru și Pavel; Sf. Moise de la Optina (Odovania Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt) (calendar ortodox)
  • Ziua Dunării

vineri, 28 iunie 2013

Semnificatiile zilei--28 IUNIE

28 iunie

Naşteri:
Virgil Mihaiu, născut la 28 iunie 1951, Cluj, este scriitor, jazzolog și diplomat român.
În 1981 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.În 1994a fondat  Jazzographics, primul grup de jazz-poetry româno-britanic, împreună cu muzicienii Alan Tomlinson, Harry Tavitian și Corneliu Stroe. Între anii 2006-2012 a fost director al Institutului Cultural Român din Lisabona și ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia.
Printre volumele publicate se numără: „Legea conservării adolescenței” (1977), „Poeme” (1986), „Jazzorelief”(1993), „Paradis pierdut în memorie (1993). 
          Printre premiile primate se află:Premiul pentru debut în poezie al Editurii Dacia(1977), Premiul pentru poezie al Asociației Scriitorilor Cluj(1994), Premiul pentru publicistică de jazz acordat de Societatea Română de Radiodifuziune(2003 & 2008).

Sărbători:

  • Aflarea moaștelor Sf. Mucenici, doctori fără de arginți, Chir și Ioan; Sf. Mc. Papia (calendar ortodox)

joi, 27 iunie 2013

--- CITAT ---

             Mai jos sunt postate câteva imagini care conţin citate atât despre viaţă, cât şi sfaturi pentru suflet, care ne pot ajuta să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă, să ne amintim că frumuseţea există în continuare în această lume, depinde doar de ceea ce căutăm noi.






Semnificatiile zilei--27 IUNIE

27 iunie

Naşteri:
Samson Bodnărescu, născut la 27 iunie 1840, satul Voitinel (județul Suceava), a fost scriitor și poet român, membru al societății culturale „Junimea”.
A urmat studiile universitare de filozofie la Viena, Berlin și Giessen, iar în 1870 s-a întors la Iași după obținerea doctoratului în filosofie. În locuința sa din curtea Mănăstirii Trei Ierarhi, Samson Bodnărescu i-a găzduit pe Mihai Eminescu și Miron Pompiliu. În 1879 a fost numit director al Institutului „Anastasie Bașotă” din Pomârla (județul Botoșani) unde a activate până în ultimul an al vieţii sale.
A scris poeme cu caracter filosofic idealist,  piesa de teatru în cinci acte „Roman și Viorica sau Voința e puterea vieții” (1864), drama istorică „Ilie Vodă” și tragediile „Rienzi”, (1868, inspirată din opera scriitorului englez Edward Bulwer-Lytton) și „Lăpușneanu-vodă” (1878-1879).
A decedat la data de 3 martie 1902, Pomârla (județul Botoșani).


Cristian Petru Bălan, născut la 27 iunie 1936, Sibiu este prozator, poet, dramaturg, publicist, editor, traducător și artist plastic român stabilit în Statele Unite ale Americii, profesor, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și al Academiei Americano-Române de Științe și Arte.
Este căsătorit cu Dorina, cosmetician-esteticiană și are două fiice: Codrina şi Ozana.
În timpul liceului fost coleg de clasă cu pictorul Vladimir Zamfirescu și cu scriitorii Bujor Nedelcovici, Alexandru Sincu, Mihai Negulescu și Corneliu Șerban.
La vârsta de 19 ani, a debutat în ziarul „Flamura Prahovei”, apoi a continuat să publice versuri și proză sau articole de știință.
În 1967, Studioul Cinematografic București i-a achiziționat scenariul de film „Geniu sublim”, care descrie viața zbuciumată a lui Mihai Eminescu, proiectându-se realizarea unui film.
În anul 1971, împreună cu ufologul Călin Turcu, a înființat „Univers-Clubul” din Ploiești, care studia fenomenele OZN și paranormale.
Ca pictor și sculptor amator, este autorul a numeroase icoane, al celui mai mare portret „Eminescu“ existent în țară, aflat pe frontispiciul Casei de cultură din Boldești-Scăieni (județul Prahova), al unei statui de aproape 2 m înălțime, intitulată „Îngerul judecății“,de pe acoperișul unei capele din centrul orașului;  a două mari portrete religioase, de pe fațada vilei compozitorului austriac Gustav Mahler, reprezentându-i pe Iisus și pe Fecioară Maria cu Pruncul, lucrări dedicate soldaților austrieci căzuți în cel de al doilea război mondial.
În timpul dictaturii comuniste, scriitorul s-a văzut silit să emigreze ilegal, mai întâi în Austria, stând zece luni în Lagărul de refugiați de la Treiskirchen, apoi s-a stabilit definitiv în Statele Unite (1986).
Cristian Petru Bălan a înființat prima emisiune de televiziune în limba română pentru românii din Chicago, intitulată „Suflet românesc“,cu informații politice și cultural-artistice. În 1996, împreună cu Nicolae N. Manolescu, a editat ziarul „Datoria românească“, publicație care apare și astăzi.
A lucrat în colectivul de redactare a „Marelui Dicționar Biblic“, de 1354 de pagini, primul mare dicționar biblic românesc, apărut la editura „Cartea Creștină“ din Oradea.
Din noiembrie 2007, este director fondator al gazetei „Armonia”, organ independent al orașului Boldești-Scăieni, unde a fost declarat primul cetățean de onoare al localității.
În anul 2009, pentru activitățile depuse, „University of New Mexico - Gallup Branch” i-a oferit o Diplomă de Aprecieri, venită din partea savantului de origine română, Prof. Dr. Florentin Smarandache, propus pentru Premiul Nobel.


Sergiu Dan Pavel, născut la 27 iunie 1936, Blaj, este critic şi istoric literar, eseist, traducător.  A debutat în „Tribuna” (1964).Printre volumele sale se numără: „Proza fantastică românească (1975, Premiul Bogdan Petriceicu Hasdeu al Academiei Române); „Spiritul Romei. O privire comparativă asupra gândirii politice şi faptei unui popor (1979); „Visul lui Scipio. Istoria Romei ca poveste filosofică (1983), „Fiul craiului şi Spînul, eseuri, 1998; „Povestirile în ramă. Ipostaze universale şi româneşti ale unei structuri” (2001); „Feţele fantasticului. Delimitări, clasificări şi analize (2005). Membru al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.

Decese:
Ion Dumitrescu, s-a născut la 9 ianuarie 1914, comuna Optaşi (judeţul Olt), a fost istoric literar şi poetician, prof. la Liceul „Spiru Haret" din Capitală şi la Alba Iulia
A debutat târziu, sub auspiciile colectivului condus de T. Vianu, care a elaborat „Dicţionarul limbii lui Eminescu la Institutul de Lingvistică”. Studiile şi interpretările apărute în revistele „Limba română” şi „Limbă şi literatură”, începând din 1957, vădesc o adâncă cunoaştere a textelor eminesciene, subtilitate în analiză, dar şi cultură filosofică.
A decedat pe data de 27 iunie 1976, Bucureşti.



Corneliu Sturzu, născut la 26 ianuarie 1935, Paşcani (judeţul Iaşi) este poet, prozator şi eseist. În timpul liceului l-a cunoscut pe Nicolae Labiş, între care s-a legat o frumoasă prietenie. 
A debutat cu versuri în 1954, la „Iaşul literar", iar în 1964 a apărut prima plachetă, Arcade peste anotimp. A mai scris în „Astra", „Ateneu", „Familia", „Luceafărul", „Orizont", „Steaua", „Tribuna" etc. În 1970 şi în 1974 i s-a acordat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Alt roman, „Enigma tăbliţelor de lut, apare abia în 1995, la 3 ani de la moartea autorului.
A decedat pe 27 iunie 1992, Iaşi.

Sărbători:
  • Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mc. Anect; Sf. Ioana Mironosița (calendar ortodox)
  • Ziua Mondială a Pescuitului



miercuri, 26 iunie 2013

Semnificatiile zilei--26 IUNIE

26 iunie

Decese:
Constantin G. Stere (Constantin Sterea), născut la 1 iunie 1865, Ciripcău (județul Soroca, Basarabia), a fost om politic, jurist, savant și scriitor român.
Între anii 1886-1892 a fost condamnat la ani grei de închisoare şi surghiun în Siberia, datorită participării la mişcarea revoluţionară narodnicistă. La întoarcere s-a stabilit la Iași, unde şi-a făcut studiile la Facultatea de drept. În 1901 a început cariera de pedagog de la profesor suplinitor, iar în 1913 a fost ales rector. În 1916 își dă demisia și pleacă la București. Timp de 40 ani a desfășurat activitate publicistică, fiind fondatorul revistei "Viața românească", apărută la 1 martie 1906.
A fost al doilea președinte al Sfatului Țării (2 aprilie - 25 noiembrie 1918), având un rol important în Unirea Basarabiei cu România.
În 2010 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
A decedat pe data de 26 iunie 1936, Bucov (județul Prahova).


Sărbători:
  • Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ioan, Episcopul Goției (calendar ortodox)
  • Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii
  • Ziua Internațională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri
  • România - Ziua drapelului național (din 1998)

marți, 25 iunie 2013

Semnificatiile zilei--25 IUNIE

25 iunie

Naşteri:
Șerban Papacostea, născut pe data de  25 iunie 1928, București este istoric român, membru al Academiei Române, iar din 1995 este membru al Academiei Ligure de Științe și Litere din Genova. Este văr cu scriitorul Vintilă Horia. În perioada comunistă a fost deportat într-un lagăr de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. 







Rita Drumeș, scriitoare română născută în anul 1967.
Citat: „Iubire este atunci când două inimi cântă acelasi cântec. Când una dintre ele schimbă cântecul, în cealaltă ia naştere dezamăgirea. ”







Decese:
Ilarie Chendi, născut la 14 noiembrie 1871,  comitatul Târnava Mică,  a fost critic literar român, care a aparţinut curentului sămănătorist. A înfiinţat revistele „Viața literară” (1906), „Viața literară și artistică” (1907) și „Cumpănă” (1909), ultima condusă împreună cu Mihail Sadoveanu, Ștefan Octavian Iosif și Dimitrie Anghel.
Fiind zdruncinat nervos, se sinucide la mai puțin de 42 de ani. A decedat pe 23 iunie 1913, București.

Șerban Cioculescu, născut pe 7 septembrie 1902, București, a fost caragialeolog, critic și istoric literar român, profesor la universitățile din Iași și București, membru al Academiei Române. A debutat în 1923 la Facla literară.
A decedat la data de 25 iunie 1988, București.







Sărbători:


  • Sf. Mare Mc. Fevronia; Cuv. Dionisie și Dometie; Cuv. Mc. Livia (calendar ortodox)

--- CITAT ---

„A distruge o carte bună este aproape totuna cu a ucide un om; cel ce omoară un om ucide o fiinţă raţională, dar cel ce distruge o carte bună ucide raţiunea însăşi.”(John Milton)

Semnificatiile zilei--24 IUNIE

24 iunie

Naşteri:

Sânziana Pop, născută la 24 iunie 1939, Cluj-Napoca, este prozatoare și publicistă. A debutat editorial cu volumul „Nu te lăsa niciodată”, apărut în 1966 și distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. În 1990 a înfiinţat revista „Formula AS", care a avut repede succes. Printre operele sale se numără:Nu te lăsa niciodată (1966); Serenadă la trompetă (București), 1969; Viața cere viață  (1974); Propuneri pentru paradis(1975); Scrisori din linia întâi(1984).



Bujor Voinea, născut pe 24 iunie 1945, București este poet și inginer hidrotehnist. A debutat în „Luceafărul” pe 4 decembrie 1965. Din 1981 este membru al Uniunii Scriitorilor. În 1980 a publicat Marea teoremă a lui Fermat. Printre volumele de poezii se numără: Visul (Editura Semne, 2010); Sensibilități (Editura Semne, 2011); Iluzii (Editura Semne, 2012).


Decese:
Virgil Teodorescu, născut pe 15 iunie 1909, Constanța a fost poet, prozator, eseist și traducător. A debutat în anul 1928 în revista Bilete de papagal, editată de Tudor Arghezi, sub numele de Virgil Rareș. A fost președintele între 1974 și 1978. A fost membru al Academiei Române. Opera sa cuprinde poezii: Poezie neîntreruptă (1976), Cît vezi cu ochii ( 1983); proză: Spectrul longevității. 122 de cadavre (1946), teatru: Dreptatea mării (1976) etc.
A decedat la 24 iunie 1987, București.


Mihai Beniuc, născut la 20 noiembrie 1907, Arad a fost poet, prozator și psiholog. În general este cunoscut ca poet proletcultist, al regimurilor comuniste, urmărind direcțiunile Partidului Comunist Român. A debutat în revista liceului, „Laboremus”, însă adevărata sa carieră literară a început în 1946, când a publicat volumul „Un om așteaptă răsăritul. Printre volumele de versuri se numără: „Orașul pierdut”(1943), „Partidul m-a învățat”(1954), iar printre romane: „Dispariția unui om de rând”(1963), „Explozie înăbușită”(1971).
A murit la 24 iunie 1988 și a fost înmormântat în Cimitirul Evanghelic Luteran din București.


Matei Călinescu, născut la 15 iunie 1934, București, a fost critic și teoretician literar român stabilit în Statele Unite al Americii, profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington. Premii: Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (1969); Marele Premiu al ASPRO (2002); Premiul AER pentru științe umane (2003); Premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu și critică (2006). Printre opere se numără poeziile: „Semn”(1968), „Tu: elegii și invenții” (2003), iar „Aspecte literare”(1965), „Eseuri critice”(1967) fac parte din critica şi teoria sa literară.
A decedat pe 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana, SUA.


Sărbători:

·                    Sf. Treime; Nașterea Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava (calendar ortodox)

·          Sânzienele (Drăgaica) – este una dintre cele mai cunoscute serbări câmpenești, Drăgaica fiind o zeiță agrară, protectoare a holdelor semănate și a femeilor măritate (România)

duminică, 23 iunie 2013

Semnificatiile zilei--23 IUNIE

23 iunie

Naşteri:
Alexandru Odobescu, născut la  23 ianuarie 1834 a fost scriitorarheolog și om politic roman;  este autorul unui tratat de istorie a arheologiei („Istoria arheologiei”, 1877) și a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa.
În 1850 a mers la studii în Franța, la College de France.
Împreună cu alți studenți români de la Paris, la 14 februarie 1851 înființează „Junimea Românească, societate politică și culturală a studenților români din Franța..
 În anul 1855, în revista „România literară ( a lui Vasile Alecsandri) i se tipărește „Oda României și „Întoarcerea în țară pe Dunăre.
În 1858 s-a căsătorit cu Alexandra Prijbeanu, fiica Ruxandrei Băleanu și a contelui rus Pavel Kiseleff.
Odobescu publică în „Revista Carpaților(1860)  nuvela istorică „Doamna Chiajna”.
În 1861 scoate la București „Revista română pentru științe, litere și arte în care tipărește: „Istoria românilor supt Mihai-Voievod Viteazul (de Nicolae Bălcescu), „Ciocoii vechi și noi (de Nicolae Filimon), își publică studiile „Cântece poporane ale Europei răsăritene în raport cu țara, istoria și datinele românilor, „Răsunete ale Pindului în Carpați și „Poeții Văcărești.
În 1862 domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl numește pe Odobescu director în Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice.
La 10 septembrie 1870 Alexandru Odobescu este ales membru al Academice Române , care în 1889 îi acordă „Premiul Năsturel-Herescu” pentru cea mai bună carte românească apărută între 1885-1888: „Scrieri Literare și Istorice.
Alexandru Odobescu a murit la 10 noiembrie 1895, sinucigându-se în urma unor tragice evenimente de ordin familial și public.



Iulian (Iuliu) Marțian, născut la  23 iunie 1867, Mintiu, Bistrița-Năsăud, a fost istoric român, membru Academiei Române, membru pe viață al ASTREI. În zilele premergătoare Marii Uniri se alcătuia Biroul Consiliului Național Român din Năsăud, al cărui viitor președinte  era Iulian Marțian.
A decedat la data de 26 octombrie 1937, Mintiu.


Ovidiu Papadima, născut la  23 iunie 1909județul Constanța,  a fost eseist, istoric, cronicar literar și folclorist român. A debutat drept cronicar literar la 23 de ani, în revista "Gândirea", alături de Tudor Vianu. Din 1941 a devenit asistent al profesorului George Călinescu.
A decedat pe data de 26 mai 1996.


Sărbători:
· Sfânta Mucenică Agripina; Sf. Mc. Aristocleu (calendar ortodox)