duminică, 8 decembrie 2013

Semnificatiile zilei--5 DEC.



5 decembrie



Naşteri:
1906: Nicolae Herescu, poet, traducător, eseist român (d. 1961)



Ciprian Vălcan, născut la 5 decembrie 1973, Arad este un eseist și filozof român.



Vasile Baghiu, născut la 5 decembrie 1965, în Borlești, Neamț, este un poet, prozator și eseist român. Aparține așa-numitei generații nouăzeciste și este cunoscut în mediile literare ca inventator al himerismului, concept și manifest care propune o direcție nouă în poezie și despărțirea de paradigma postmodernistă.




Nicolae Petrașcu (născut Nicolae Petrovici, la 5 decembrie 1859, Tecuci, județul Covurlui (antebelic) – decedat la 24 mai 1944, București) a fost un diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă și critic de artă și literar român.


Decese:
Zaharia Stancu, născut la 5 octombrie 1902 , Salcia (Județul Teleorman) – decedat la 5 decembrie 1974, București, a fost un scriitor român, autor, director de teatru, jurnalist, poet proletcultist și publicist. Romanul său Desculț (1948) a cunoscut o apreciere unanimă în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al limbii române și parcurgând globul "în sandale de aur."





 

Dinu Pillat, născut la 19 noiembrie 1921 – decedat la 6 decembrie 1975, a fost un scriitor, critic și istoric literar român.









Sărbători:
  • Cuviosul Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie
  • Ziua internațională a voluntarilor Națiunilor Unite în slujba dezvoltării economice și sociale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu