miercuri, 18 decembrie 2013

Semnificatiile zilei--31 DEC.



31 decembrie



Naşteri:
Enea Hodoș, născut la 31 decembrie 1858, Roșia Montană – decedat la 25 iulie 1945, Sibiu, a fost un folclorist român, membru corespondent al Academiei Române din 1904. Prin activitatea sa de cercetător și culegător al creațiilor populare, Enea Hodoș a adus o însemnată contribuție la dezvoltarea folcloristicii române, urmând cultul înaintașilor pentru literatura populară. A fost interesat cu precădere de creațiile populare din Banat, deși în unele povești se întrevăd ocupațiile locuitorilor din localitatea sa de baștină.






Ilarie Voronca (nume original Eduard Marcus, născut la 31 decembrie 1903, Brăila – decedat la 8 aprilie 1946, Paris) a fost un poet evreu român de avangardă, promotorul revistelor 75 HP și Integral și al mișcării integraliste. A mai semnat sub pseudonimele Alex Cernat și Roneiro Valcia.






Decese:
Ion Creangă, născut la 1 martie 1837, Humulești – decedat la 31 decembrie 1889, Iași, a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.






Sărbători:
  • Sf. muceniţă Anisia fecioara; Cuvioasa Teodora; Cuviosul Leon
  • Ziua Napului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu