joi, 17 aprilie 2014

--Încondeiatul ouălor de Paşte--



Oul roşu este unul dintre cele mai reprezentive simboluri ale Paştelui, oul, însuşi purtător de viaţă, devine un simbol al regenerării, al purificării şi al veşniciei. Ouăle sunt vopsite şi decorate special pentru a sărbători venirea primăverii. Traditia ouălor roşii este mai veche decât sărbătoarea Paştelui, de exemplu cu 2000 ani înainte de Hristos chinezii foloseau ouă colorate.

Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Una dintre legendele oului de Paşte spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roşii atunci când îl atingeau. O altă legendă spune că atunci când Sfânta Maria a venit să îşi vadă Fiul răstignit i-a adus ouă pe care le-a aşezat la picioarele acestuia. Sub cruce, ouăle au fost picurate de sângele lui Iisus.

O altă legendă spune că după ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut o petrecere. Unul dintre ei a spus că atunci când va învia cocoşul pe care îl mânâncă, iar ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus. Fariseul nici nu şi-a terminat cuvintele că ouăle au devenit roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi.

În tradiţia populară românească ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, sunt benefice în felurite situaţii etc.

Una dintre cele mai vechi mărturii privind ouăle colorate de la români este a secretarului florentin al lui Constantin Brâncoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a ouălelor vopsite de la Curtea domnitorului muntean.

Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici:
·                     Rosu = simbol al sângelui, soarelui, focului, dragostei şi bucuriei de viaţă.
·                     Negru = absolutism, statornicie, eternitate.
·                     Galben = lumină, tinereţe, fericire, recoltă, ospitalitate.
·                     Verde = reînnoirea naturii, prospeţime, rodnicie, speranţă.
·                     Albastru = cer, sănătate, vitalitate.
·                     Violet = stăpânire de sine, răbdare, încrederea în dreptate.
Extrem de diversificate şi ingenioase sunt materialele şi instrumentele folosite la decorarea ouălor. În funcţie de regiunile ţării, în unele părţi sunt folosite ouă fierte, în alte zone cele golite de conţinut.

Ornamentica ouălor decorative este extrem de variată, astfel, numai în ornamentarea geometrică deosebim simboluri şi semnificaţii precum:

·                                 linia dreaptă verticală = viaţă
·                                 linia dreaptă orizontală = moartea
·                                 linia dublă dreaptă = eternitatea
·                                 linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
·                                 linia uşor ondulată = apa, purificarea
·                                 spirală = timpul, eternitatea
·                                 dubla spirală = legatura dintre viaţă şi moarte.


Ouă decorative se mai fac cu vopselele în relief (Vrancea, Putna Sucevei), împodobite cu mărgele (Bucovina), din lemn (zona Neamţ), din lut (Corund-Harghita) sau chiar din material plastic (Bucovina).
 

       


 


 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu