vineri, 18 octombrie 2013

Semnificatiile zilei--14 OCTOMBRIE



14 octombrie

Naşteri:
Costache Conachi, născut la 14 octombrie 1777, Țigănești (Galați) – decedat la 1849, Țigănești, a fost scriitor român. Descendent dintr-o familie boierească fanariotă, a ocupat înalte funcții dregătorești în Moldova. Opera sa nu a fost prețuită de nimeni pînă la George Călinescu, Ibrăileanu și Iorga bătîndu-și joc de poeziile lui, pe care le citau ca exemple de dulcegării penibile. Circulînd ca populare pînă au fost publicate în volum, versurile îl dezvăluie ca pe un adevărat poet, superior Văcăreștilor. Scrisorile lui Conachi către domnitorul Ioniță Sandu Sturdza și către mitropolitul Veniamin Costache conțin unele idei înaintate cu privire la problemele cultivării limbii române și ale emancipării culturale a țării. A făcut și unele traduceri din literatura franceză.

Victor Kernbach, născut la 14 octombrie 1923, Chișinău – decedat la 16 februarie 1995, București, a fost scriitor român de science fiction și specialist în mitologie, autor al unor lucrări din acest domeniu, între care se remarcă Dicționarul de mitologie generală.

Marian Papahagi, născut la 14 octombrie 1948, Râmnicu-Vâlcea – decedat la 18 ianuarie 1999, Roma, a fost critic literar, eseist și traducător român.

Sărbători:

  • Ziua Internațională a standardizării
  • Cuvioasa Parascheva (Iaşi); Sf. Mc. de la Milano: Nazarie, Chelsie, Ghervasie şi Protasie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu